Usuwanie woni psiego i kociego moczu i wymiocin

Usuwanie brzydkiego zapachu z butów nie należy do zbyt przyjemnych czynności, podobnie jak pozbywanie się woni moczu z kanapy, materaca, fotela czy dywanu. Może to być konieczne, kiedy w naszym domu pojawi się pies lub kot.

Czasami również małym dzieciom zdarza się posiusianie w majtki, zwłaszcza w okresie odzwyczajania ich od pieluch. Niestety zapach moczu jest dość intensywny i zwykłe przetarcie go gąbką nasączoną wodą i mydłem lub płynem do naczyń raczej nie wystarcza. Warto więc wypróbować mieszankę sody oczyszczonej oraz wody. Należy ją dokładnie wetrzeć w miejsce, w którym znajduje się plama z moczu. Następnie zmywamy papkę octem. Nadmiar wilgoci usuniemy papierowymi ręcznikami, które dobrze chłoną wodę. Potem można jeszcze użyć suszarki. Najlepiej powtórzyć cały ten zabieg dwa razy. Jednak większa ilość powtórzeń może być szkodliwa dla tkanin czyszczonych sodą oraz octem. Przez jakiś czas zapach octu będzie dobrze wyczuwalny, ale w końcu wyparuje. Ewentualnie można użyć specjalnych środków chemicznych do usuwania zapachu moczu. A co zrobić, żeby nie śmierdziało z kuwety? Na pewno warto kupić zamykana kuwetę z klapką oraz zapachowy żwirek. Poza tym można postawić obok niej coś, co pochłania brzydkie zapachy i wydziela świeży aromat, na przykład pojemniczek z sodą oczyszczoną i skórką cytryny.

Dużym problemem bywa również pozbycie się zapachu wymiocin ludzkim lub zwierzęcych z kanapy, mebli, dywanu, podłogi, tapicerki itd. Tutaj również warto zastosować wodę z sodą oczyszczoną lub wodę z octem. Poza tym sprawdzają się na przykład takie środki chemiczne, jak Vanish do tapicerek. Poza tym w sklepach dostępne są też specjalne środki, które najczęściej rozcieńcza się z wodą, a następnie myje nimi brzydko pachnące miejsca. Oczywiście wcześniej trzeba je dobrze oczyścić z wymiocin. Warto znać różne sposoby na neutralizowanie brzydkich zapachów. Jest to bardzo przydatne na co dzień, na przykład gdy chcemy odświeżyć lodówkę, pozbyć się woni papierosów czy zapachu przypalonej potrawy.